Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Faculty of Skills | 12-06-2018 | Article Rating | (0) reacties

4 tips om cameravrees te voorkomen in online training

4 tips om cameravrees te voorkomen in online training

Cameravrees is een algemeen bekend probleem, dat als zeer vervelend kan worden ervaren. Mensen die zichzelf terugzien op camera, reageren met “praat ik echt zo?” of negatiever. In online training kan dit direct na een trainingsoefening gebeuren. Een reactie als deze komt veel voor omdat je hersenen, bij het terugkijken van jezelf op video, onbewust op zoek gaan naar verbeterpunten. Tot op een zekere hoogte is dit nuttig, maar het kan ook als gevolg hebben dat men liever niet op meer op beeld verschijnt. Daarom: 4 tips voor het overwinnen van cameravrees bij trainingsdeelnemers.

1. Kom uit je comfortzone

Om cameravrees te overwinnen, zal de deelnemer toch echt een keer voor de camera moeten verschijnen. De eerste keren kan dit erg lastig zijn, maar je zult merken dat na een tijdje de trainee met minder tegenzin voor de camera verschijnt. Het is belangrijk dat de deelnemer constant blijft en eens in de zoveel tijd echt voor de camera gaat staan. Alleen op die manier is het mogelijk om aan het proces wennen.

2. Constante oefening baart kunst

Fijn, het begin is er. Maar we zijn er nog niet! Iemand kan wel af en toe voor een camera gaan staan, maar hoe zorg je er voor dat deze persoon zich comfortabeler gaat voelen voor de camera? Als het praten tegen een camera onnatuurlijk aanvoelt, dan kan het helpen om de camera helemaal weg te denken. De deelnemer kan ook proberen om de camera in gedachten te ‘vervangen’ voor iemand die hij of zij kent, bijvoorbeeld een collega of een goede vriend(in). Dit kan het oefenen voor de camera aangenamer en comfortabeler maken.

3. Laat iemand meekijken

Het kan helpen om iemand mee te laten kijken naar de opnames. De andere persoon kan als buitenstaander vaak sterke punten aanstippen waar de deelnemer zich zelf misschien helemaal niet bewust van was. Dit is niet alleen goed voor het wederzijds vertrouwen, maar het kan de trainee ook op een andere manier naar de opnames laten kijken. Als iemand een goed beeld heeft van zijn sterke en minder sterke punten dan kan dat rust creëren tijdens het opnemen. Puur het feit dat er nog iemand in de ruimte is tijdens het opnemen kan sommigen ook helpen.   

4. Relativeer

Mocht de deelnemer zich nog steeds niet comfortabel voelen voor de camera, zorg dan dat diegene voor zover mogelijk op zijn gemak wordt gesteld. Niemand is perfect en ook anderen staren zich blind op hun verbeterpunten. Vertel de deelnemer dat een zelfkritische blik geen kwaad kan, maar dat het streven naar perfectie op beeld vaak niet de juiste oplossing is omdat men altijd wel verbeterpunten kan vinden. Als de trainee zich realiseert dat de ‘perfecte opname’ niet bestaat dan is de kans groter dat diegene comfortabeler voor de camera staat.

Wij van TrainTool horen ook weleens dat het even wennen is om jezelf op te nemen in onze videorollenspellen. Maar we zien ook dat als een deelnemer gewend is aan het proces, het erg positieve resultaten kan opleveren. Hoewel sommige mensen zich misschien nooit geheel comfortabel zullen voelen op beeld, is verbetering altijd mogelijk. Met deze tips moet iedereen een eind komen!

Lees de case study van Universiteit Utrecht en ontdek hoe zij videorollenspellen van TrainTool inzetten!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.