Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 17-08-2017 | Article Rating | (0) reacties

Eigen regie belangrijkste reden om online te leren

Eigen regie belangrijkste reden om online te leren

Hoe Optimus Onderwijs het beste uit hun leerkrachten haalt

De onderwijswereld verandert snel. Vijf jaar geleden werd er nog gediscussieerd of mobiele telefoons mee mochten naar school, nu worden ze op veel scholen gewoon gebruikt in de les. Met die nieuwe technologieën is het belangrijk om je als leerkracht te blijven ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld met de online opleidingen van SkillsTown. Optimus Onderwijs (een stichting voor katholiek, protestants-christelijk en Interconfessioneel onderwijs) is een van de onderwijsinstellingen die hier gebruik van maakt. We spraken Monique Stevens, hoofd HRM bij Optimus, Lysanne Cobussen en Anja van Hintum, beide lerares op een Optimus school, over hun ervaringen met online leren.


Eigen regie belangrijk
Uit een onderzoek dat Optimus onder de leerkrachten uitvoerde, bleek dat 86% van de deelnemers vond dat leren niet tijd- en plaatsgebonden moet zijn. Daarom is Optimus in december 2015 gestart met online leren. Monique vertelt: “In het kader van professionalisering hebben we een aantal jaar geleden de Optimus Academie opgezet. Naast de klassikale cursussen hebben we het aanbod uitgebreid met masterclasses en congressen. In 2015 is daar de e-Academie aan toegevoegd. We merkten dat er onder de leerkrachten ook behoefte was aan een eigentijdse manier van ontwikkelen, naast de klassikale cursussen.”

Leerkracht Anja is het hier mee eens: “Ik werk op een kleine school. Sommige perioden hebben we het heel druk, andere heel rustig. Ik wil me graag blijven ontwikkelen, maar een klassikale cursus volgen werkt voor mij niet. Je zit dan vast aan vaste dagen en wanneer ik juist veel tijd heb, bijvoorbeeld in de zomervakantie, gaan de meeste cursussen niet door. Een e-learning kan ik heel fijn zelf inplannen en oppakken op momenten dat ik er tijd voor heb.”

Hoge motivatie dankzij laagdrempeligheid
Wanneer je binnen een organisatie aan de slag gaat met leren, is motivatie een belangrijk onderdeel. Motivatie kan om verschillende redenen ontstaan en zorgt ervoor dat medewerkers gemakkelijker en consequenter leren. Om die motivatie zo hoog mogelijk te houden, is de drempel om je aan te melden voor de Optimus Academie bewust laag gehouden en is het cursusmateriaal voorzien van praktijk voorbeelden zodat de geleerde kennis direct is toe te passen in de praktijk.

Monique legt uit wat de procedure is: “Alle Optimus leerkrachten kunnen zich aanmelden voor de academie, of ze nou een vast of tijdelijk dienstverband hebben. Het is niet verplicht om specifieke modules te volgen of een bepaald aantal certificaten te behalen. We gaan echt uit van de intrinsieke motivatie van deelnemers.”

Voor docent Lysanne werkt deze manier van leren heel goed: “Ik vind het fijn dat ik de cursussen op mijn eigen tempo en in mijn eigen tijd kan volgen. Omdat er geen verplichte modules zijn, kies ik alleen de onderwerpen uit die me interessant lijken. Daarom is mijn motivatie hoger dan wanneer ik iets opgelegd zou krijgen. De kennis uit sommige cursussen kan ik direct toepassen in mijn lessen. Andere cursussen zijn meer achtergrondinformatie en die kennis neem je mee in de ontwikkeling van je lessen of in het management van de klas.”

Ook Anja merkt dat de online cursussen makkelijk toe te passen zijn in de praktijk: “Laatst volgde ik de cursus waarin een aantal tips stonden die ik nu constant in de klas gebruik. Ik heb in mijn carrière al een hoop cursussen gevolgd, maar de kennis veroudert of zakt weg. Met de online cursussen kan ik deze kennis op een makkelijke manier weer ophalen.”

Tip: zorg voor accreditatie

Ten slotte heeft Monique Stevens nog een tip voor andere organisaties die met online leren willen starten of al bezig zijn: “Zorg dat er certificaten te behalen zijn die geaccrediteerd zijn. Uit het onderzoek dat wij gehouden hebben, kwam naar voren dat de leerkrachten het heel belangrijk vinden om een tastbaar resultaat van de gevolgde cursus te hebben. De cursussen die wij aanbieden zijn bijvoorbeeld geaccrediteerd via registerleraar.nl.”

Scholing in de branche primair onderwijs wordt tot stand gebracht dankzij een samenwerking tussen SkillsTown en Heutink. Zelf gebruik maken van een online academie of meer informatie over andere mogelijkheden? Neem contact met ons op.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.