Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van UP learning | 27-03-2017 | Article Rating | (0) reacties

Is voor zelfsturing, sturing nodig? Wat vind jij?

Is voor zelfsturing, sturing nodig? Wat vind jij?


 

Stel je voor. Er zijn twee broers met allebei maar één doel. Ze willen zo goed worden in voetballen dat ze gescout worden door een bekende voetbalclub. Ze worden het echter niet eens over de stappen die ze moeten nemen om hun doel te bereiken. Daarom spreken ze met elkaar af dat ze ieder hun eigen weg volgen. Hieronder lees je hoe ze dit hebben gedaan.

Frank

Frank is ervan overtuigd dat hij zelf kan bepalen wat hij nodig heeft om een profvoetballer te worden. Zijn eerste stap is surfen op het internet. Hier zoekt hij uit waar hij aan moet voldoen om zijn doel te bereiken. Hij vindt de volgende aanwijzingen: (1) je moet fit zijn, (2) je moet een goede basistechniek hebben, (3) je moet een doorzetter zijn, (4) je moet talent hebben, (5) je moet een goede conditie hebben.

Frank maakt een eigen plan

Hij stelt zichzelf doelen en bepaalt wat hij nodig heeft om die te bereiken. Hij denkt fitter te worden door 4 keer per week te gaan fitnessen voor extra kracht. Hij bouwt zijn basistechniek verder uit door YouTube filmpjes te kijken en oefent iedere dag buiten zijn baltechniek. En hij gaat 3 keer per week hardlopen om zijn conditie op pijl te houden. Frank beseft dat het ook belangrijk is om spelsituaties te oefenen. Hij bezoekt daarom verschillende voetbalclubs om te kijken waar hij misschien mee zou kunnen trainen. Hij kiest uiteindelijk een club en team dat hem uitdaging geeft. Met zijn nieuwe team nemen ze deel aan verschillende toernooien en wedstrijden. Frank vindt dit echter nog niet genoeg. Hij schrijft zich in bij voetbalclinics door het hele land om extra te trainen. Dit vergroot zijn zichtbaarheid voor scouts.

Ronald

Ronald beseft zich dat als hij profvoetballer wil worden, hij fit moet zijn, moet doorzetten, talent, een goede basistechniek en een goede conditie moet hebben. Hij zoekt op internet naar hoe hij dit het beste kan doen, maar loopt al gauw vast. Ronald weet dat hij zijn conditie en basistechniek moet verbeteren. Maar hoe hij dat precies kan doen, weet hij niet. Hij mist simpelweg de juiste kennis en expertise.

Ronald beseft dat hij hulp nodig heeft.

Hij gaat op zoek naar een coach die veel kennis en ervaring heeft op het gebied van voetbal. Hij vindt die coach in Piet. Piet heeft veel ervaring met het begeleiden van voetballers met veel talent. Hij ziet ook veel talent bij Ronald, nadat Ronald een aantal keer met zijn team meegetraind heeft. Piet vindt dat Ronald’s conditie verbeterd moet worden. Dit bespreekt hij met Ronald. Daarnaast vraagt Piet actief naar input van Ronald. Ronald geeft aan dat hij voornamelijk wil werken aan zijn aanname- en schiettechniek. Piet heeft hier wel een concreet plan voor. Zo maken ze samen een plan waar beide partijen achter staan. Actief en vol doorzettingsvermogen gaan ze aan de slag. Regelmatig bespreken ze hun strategie en doelen met elkaar, zodat ze er zeker van zijn dat ze nog op de juiste weg zijn. Daarnaast stuurt Piet bij als dit nodig is en zorgt Piet ervoor dat Ronald in het juiste netwerk terechtkomt.

Wie heeft de meeste kans op succes?

In bovenstaande voorbeelden hebben zowel Frank als Ronald zélf hun doel vastgesteld en een strategie gekozen. Zelfsturend dus! En hoewel hun doel hetzelfde is, kiezen de heren een andere strategie. Ronald heeft duidelijk meer sturing gehad dan Frank. Maar wie wordt nu uiteindelijk de betere voetballer? Dat is van ontzettend veel factoren afhankelijk. Veel meer factoren dan hierboven worden beschreven. Maar welke rol speelt sturing hierin? Wie heeft volgens jou de meeste kans om het gestelde doel te bereiken? Frank zonder de nadrukkelijke sturing van een coach, of Ronald met sturing van een coach?

Geef je mening op LinkedIn!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.