Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 19-07-2018 | Article Rating | (0) reacties

Hoe bereid je je voor, vlak voor een presentatie?

Je moet een presentatie verzorgen voor een zaal vol met mensen. De inhoud van je presentatie staat als een huis. Straks moet je ‘op’. Wat kun je dan doen om jezelf op te peppen of juist kalm te worden?

Volgens Nancy Duarte zijn er grosso modo vier rituelen die je dan kunt toepassen. Duarte laat daarbij zien dat niet elke ritueel bij elke persoon past. Maar er zijn ook rituelen die binnen een specifieke situatie passen.

  • Empathie rituelen. Deze zijn bedoeld om een band te krijgen met je publiek. Praat voorafgaand aan je presentatie met deelnemers. Wat beweegt hen? Speel daar op in. Of kijk gericht naar bepaalde personen in het publiek. Deze rituelen werken goed als je het publiek nog niet kent of als belangrijke inhoud weerklank moet krijgen bij het publiek.
  • Inspanningsrituelen. Je doet oefeningen om energie te krijgen. Beweging vermindert ook spanningen. Voorbeelden zijn: op en neer springen, op je hotelkamer of in de coulissen dansen of stevig door de zaal wandelen. Dit werkt bijvoorbeeld als je van nature minder dynamisch bent of als je tijdens een energieke bijeenkomst moet optreden.
  • Spirituele rituelen. Daaronder vallen gebed, mediteren, overpeinzen en je dankbaarheid uiten. Ook: ademhalingsoefeningen (diep in- en uitademen). Iemand als Jesse Klaver luistert bijvoorbeeld naar muziek. Dit helpt als je opgewonden of nerveus bent, maar ook als je van nature een spiritueel persoon bent.
  • Mantra-gebaseerde rituelen. Je favoriete mantra een aantal keren voor jezelf uitspreken. Er zijn mensen die zich hierdoor op hun gemak voelen.

Persoonlijk heb ik me hier nog nooit bewust mee bezig gehouden. Als ik naar deze rituelen kijk, dan pas ik in de praktijk vooral empathie rituelen toe. Aan overpeinzingen doe ik ook. Dat doe ik bijvoorbeeld door voorafgaand aan een presentatie een blogpost over die presentatie te schrijven.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: