Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 20-05-2018 | Article Rating | (0) reacties

Zeven toepassingen van artificiële intelligentie binnen het onderwijs

Artificiële intelligentie rukt stilletjes aan op binnen tal van maatschappelijke sectoren. Wat zijn toepassingen die we binnen een aantal jaren in het onderwijs zullen zien?

Volgens Matthew Lynch zijn dat er zeven. Ik plaats er ook opmerkingen bij.

a) Automatisch beoordelen.
Artificiële intelligentie wordt ‘slimmer’ en zal niet alleen meer standaard meerkeuzetoetsen automatisch kunnen beoordelen, maar bijvoorbeeld ook essays. Deze belofte wordt al diverse jaren gedaan. Maar het lijkt nu werkelijkheid te worden. Deze toepassing zal de werkdruk binnen het onderwijs terug kunnen dringen.

b) Docenten ondersteunen bij het uitvoeren van routine taken.
Zoals het automatisch beoordelen van veel gestelde vragen. Ik denk ook aan het afhandelen van bepaalde administratieve handelingen (zoals het doen van rapportages).

c) Lerenden ondersteunen.
Dankzij AI beschikken lerenden over een persoonlijke assistent die hun persoonlijke geschiedenis en onderwijsgeschiedenis kent. De assistent kent individuele sterktes en zwaktes en kan de lerende op basis daarvan ondersteunen.

d) Inspelen op een grote diversiteit aan behoeften van lerenden.
Daarbij gaat het om het inspelen op behoeften van lerenden met leer- en gedragsproblemen. Je kunt AI gebruiken om passend en inclusief onderwijs te helpen realiseren.

e) Docenten kunnen zich meer focussen op het motiveren en begeleiden van lerenden.
Artificiële intelligentie zorgt voor het verstrekken van basisinformatie en het afhandelen van routinematige en administratieve  taken. Docenten kunnen zich richten op taken die AI niet kan vervullen.

f) Persoonlijke hulp bieden.
Artificiële intelligentie biedt ook persoonlijke  begeleiding aan lerenden, buiten het klaslokaal. Bijvoorbeeld bij het voorbereiden op een tentamen.

g) Zwakke punten binnen de groep identificeren.
Artificiële intelligentie wordt niet alleen gebruikt om ondersteuning te bieden aan individuele lerenden, maar kan ook worden gebruikt voor het diagnostiseren van zwakke en sterke punten binnen een groep.  Er wordt overigens niet alleen gekeken naar mogelijkheden van AI om te diagnostiseren, maar ook om te voorspellen en zelfs te bepalen hoe groepen zullen presteren. Daar kleven nogal wat bezwaren aan.

Lynch heeft geen oog voor risico’s en beperkingen van AI. Persoonlijk denk ik dat AI inderdaad het werk van een docent kan versterken. Veel hangt daarbij uiteraard af van de wijze waarop AI wordt ingezet.

We moeten daarbij wel transparant zijn in hoe AI wordt ingezet. Houd daarbij oog voor de ethische kant van technologie.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: