Praktijkvoorbeelden

Op de hoofdpagina treft u een overzicht van alle praktijkvoorbeelden die in de nieuwsbrief en op deze site hebben gestaan. Na doorklikken op een specifieke case, verschijnt de complete omschrijving.

Heeft u zelf een interessante case? Neem contact op met de redactie!


Van Noordhoff Health | 15-10-2013 | Article Rating | (2) reacties

Ouderen in Veilige Handen

Ouderen in Veilige Handen

Opdrachtgever: Ministerie van VWS
Opdrachtnemer: Consortium Stichting Leerstation Zorg, HAN en Noordhoff Health
Klantvraag: Handvatten bieden voor Meldcode Oudermishandeling
Oplossing: E-learningmodules voor verzorgenden, verpleegkundigen en medici

Ouderen die afhankelijk zijn van de zorg van anderen, moeten zij zich veilig voelen én veilig zijn. Of zij nu door hun partner, een familielid, een vrijwilliger of een professional worden verzorgd. Nog vaak is dat niet zo. Volgens schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Het actieplan ‘Ouderen in Veilige Handen’ – van het ministerie van VWS – heeft als doel het geweld zo vroeg mogelijk te stoppen, het risico op geweld te verkleinen, de positie van het slachtoffer te versterken en de pleger aan te pakken.

Een van de speerpunten in de plannen van het ministerie, is het trainen en opleiden van betrokkenen in de zorg. Stichting Leerstation Zorg, het lectoraat Langdurige Zorg van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Noordhoff Health hebben in samenwerking met MOVISIE e-learningmodules ontwikkeld, gericht op drie doelgroepen: (student)verpleegkundigen, (student)verzorgenden en (student)medici. Professionals moeten getraind en opgeleid worden in het signaleren van ouderenmishandeling, anders missen zij signalen. Vervolgens moeten zij weten wat zij met deze signalen kunnen doen. Bijvoorbeeld het melden als zij denken dat er sprake is van mishandeling in huiselijke kring. Deze meldcode is een ander speerpunt uit het actieplan. Vanaf 2013 dienen instellingen kunnen aantonen te maken dat zij ouderenmishandeling binnen hun instelling op de kaart zetten en aantonen dat hun medewerkers signalen documenteren.

In onderstaande filmpje, een interview met Marian Adriaansen, lector Landurige Zorg aan de HAN.

De modules zijn online te volgen en worden voorafgegaan door en afgesloten met een toets. De modules spelen een belangrijke rol spelen bij de implementatie van de meldcode in instellingen en leiden tot een certificaat met accreditatiepunten erkend voor het kwaliteitsregister V&V en GAIA.

Direct aan de slag of meer weten?

De modules kunnen in groepsverband of op individuele basis worden gemaakt. Ga voor meer informatie naar de website van Leerstation Zorg.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

arefa
Van arefa | 10-10-2019
Hallo,

Ik wil graag de cursus ''ouderen in veilige handen'' doen maar de link die er boven staat werkt niet. Als ik er op klik komt bij mij ''unvalid url'' te staan. Zou u mij aub de juiste link kunnen sturen.

mvg,

Arefa
Harm Weistra (hoofdredacteur)
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 10-10-2019
Dag Arefa,

De case is al 6 jaar oud. Ik weet niet of de cursus nog bestaat.
Online kom ik de cursus nog wel tegen, maar alle doorverwijzingen lopen dood.
Misschien is het handig om contact op te nemen met de klantenservice van Noordhoff Health.
Ik kan geen e-mailadres vinden, wel een telefoonnummer:
088-522 6888.

Succes

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen cases

Columns

09-10

Retentie en AI

Let’s Learn!
16-12

e-Learning na de pandemie

de Redactie

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.