Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 11-12-2016 | Article Rating | (0) reacties

Heeft het zin om over te stappen op alternatieve sociale netwerken?

De eerste gebruikers van sociale netwerken als Twitter en Facebook nemen deels afscheid van deze applicaties. Ze zoeken deels hun toevlucht tot alternatieven. Of hiermee de negatieve kanten van sociale netwerken zullen verdwijnen, is de vraag.

D’Arcy Norman heeft de afgelopen tijd afscheid genomen van Twitter en Facebook.  Je ziet steeds vaker dat de enthousiastelingen van weleer genoeg krijgen van de commerciële kant van sociale netwerken, van de trollen, van het nep-nieuws en van het misbruik van data. Norman bespreekt in experimenting with alternative social networks een aantal alternatieven.

Het is echter de vraag of hiermee de negatieve kanten van sociale netwerken zullen verdwijnen.

  • Als een alternatief sociaal netwerk een sterk alternatief karakter heeft, dan zal het gros van de gebruikers het niet gaan gebruiken. En daarmee wordt het alternatief, geen volwaardig alternatief.
  • Veel mensen maken zich niet zo druk om de negatieve kanten (met name om het commerciële karakter en het datamisbruik). Zij zullen niet snel switchen naar een alternatief. Tenzij dat alternatief veel toegevoegde waarde heeft (gewin, gemak, genot). Het kan echter behoorlijk eenzaam zijn binnen het alternatief. De casus met WhatsApp laat dit zien.
  • Als een alternatief sociaal netwerk een succes blijkt te zijn, dan kun je wachten op het moment dat het wordt gekocht door een commerciële partij of dat de trollen ook hier actief worden. Volgens mij is deze ontwikkeling helaas een onvermijdelijke. Het is eigen aan sociale netwerken. Het is de prijs die je betaalt.

Desalniettemin is het goed om te zoeken naar alternatieven. Volgens mij is het hebben van een alternatief de enige manier om de arrogantie van monopolisten tegen te gaan. Ik zal daarom D’Arcy Norman’s suggesties met meer dan gemiddelde belangstelling bekijken.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: