Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 11-11-2016 | Article Rating | (0) reacties

Hoe blijf je de robot voor? Word een knowmad

Ik wil ruimte maken in mijn boekenkast. Er kan best wat uit. Mijn oog valt op de Winkler Prins Encyclopedie. 31 delen. Ze nemen een hele plank in beslag. En ik gebruik ze echt nooit meer. Als ik iets niet weet, dan Google ik of ik vraag het aan Siri.

Ik pak de zes boeken op en stop ze in de doos.

De Winkler Prins is overbodig. Voor veel van ons werk geldt binnenkort hetzelfde. Volgens het CBS lopen in Nederland drie miljoen banen een groot risico te verdwijnen door robotisering. In de komende 10 tot 20 jaar. Benieuwd hoe groot de kans is dat een robot jouw werk overneemt? De BBC geeft je een prognose. Hoe bereid je je hierop voor? Ga werken als knowmad!

Wat is een knowmad?

John Moravec introduceerde in 2013 het knowmads concept middels zijn boek The Knowmad Society. Hij laat een toekomstgerichte oriëntatie op persoonlijke ontwikkeling zien en de invloed die dat heeft op ons onderwijs.

De knowmad is handig met technologie. Hij kent veel tools en hij weet hoe je problemen in het werk oplost. Hij is niet bang om fouten te maken, hij is creatief en hij probeert allerlei nieuwe oplossingen uit. Hij deelt wat hij weet. En zijn collega’s waarderen hem om zijn kennis. Een knowmad werkt graag samen met collega’s en ontmoet makkelijk nieuwe mensen.

Neem Friso Raemaekers. Ramaekers is verpleegkundige bij het HagaZiekenhuis en hij is een typische knowmad. ‪Hij is online zichtbaar. Hij heeft een groot netwerk. En hij is enorm bevlogen in zijn werk. Tot enige tijd terug organiseerde hij elke week een twitterchat waar verpleegkundigen en verzorgenden bespraken wat hen in het werk bezighoudt. Friso was initiatiefnemer van deze chat. Voor hem een manier om ontwikkelingen en actualiteiten aan de orde te stellen en te bespreken met collega’s. Ook nodigde hij regelmatig mensen uit de politiek, zorgverzekeraars en klanten uit om mee te doen in het gesprek. Om zo verandering op gang te brengen.

 

Waarom is werken als knowmad zo belangrijk?

Omdat je alleen dan in 2035 nog aan het werk bent. Robots nemen steeds meer taken van ons over. We hebben nu al apparaten die ons gras maaien, drones die pakketjes bezorgen en robots die operaties uitvoeren. Zo krijgen urologen hulp van de Da Vinci Robot bij moeilijke operaties. De robot trilt niet, heeft veel fijnere vingerbewegingen en kan preciezer opereren.

Wat blijft er nog voor ons over?

Het antwoord is: werk dat voortdurend verandert en waar nieuwe ideeën voor nodig zijn. En daar ben je als knowmad extreem goed in.

 

Hoe word ik een knowmad?

Oefen in manieren van leren. Het is niet belangrijk wat je leert maar hoe je leert. Hoe kijk je naar nieuwe problemen? Hoe voer je een gesprek met collega’s over zo’n probleem? Hoe bedenk je aanpakken en oplossingen? En gebruik hier sociale technologie bij. Verdiep je in tools. Kijk waar jouw online netwerken zijn. Maak je een creatieve manier van werken eigen.

 

Is dit op mijn leeftijd echt nodig? Ik ben al bijna 50.

Dus? Wat wil je daarmee zeggen? Met hard werken kunnen we onze talenten en vaardigheden ontwikkelen. ‪Onze hersenen blijken plastisch, aldus Margriet Sitskoorn. Of je nu twintig of vijftig bent, je kunt nog steeds nieuwe dingen leren. Het klopt dat onze hersenen minder plastisch zijn naarmate we ouder worden. Maar met oefenen, herhaling en geloof in eigen kunnen heb je invloed op je eigen ontwikkeling.

 

Een eigen focus ontwikkelen. Een sterk netwerk opbouwen. Fouten maken. Ik ben bang dat mijn manager hier niet op zit te wachten. Hij wil dat ik het werk goed en op tijd af heb.

Een inspirerende werkomgeving is belangrijk. Een omgeving waar je fouten kan maken. Als je zo’n omgeving nu niet hebt, dan is het misschien tijd om echt nomadisch te werk te gaan. Een knowmad trekt van opdracht naar opdracht. Hij is niet gebonden aan een bepaalde baan, en weet wat voor werk hij wil doen.

 

En wat doe ik nu?

Wil je meer knowmadisch werken? Schrijf drie namen op van mensen in je omgeving die jij ziet als knowmad. Volg deze knowmads de komende maand en kijk bij ze af.

 

Meer lezen over de knowmad? Het boek ‘Knowmad society’ van John Moravec kun je gratis downloaden. En in ons boek ‘Leren in tijden van tweets, apps en likes’ schrijven we over de knowmad als de professional van de toekomst.

Het bericht Hoe blijf je de robot voor? Word een knowmad verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: