Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 09-05-2014 | Article Rating | (0) reacties

Pleidooi kwaliteitskeurmerk reanimatieapps

Binnen App stores is een groot aantal apps voor smartphones te vinden die gebruikers kunnen voorbereiden op het uitvoeren van reanimaties. Een goede zaak. Ware het niet dat de meeste reanimatieapps niet voldoen aan de laatste medische richtlijnen en onvoldoende gebruiksvriendelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een aantal van mijn collega’s, die daarom pleiten voor een keurmerk.

ReanimatieappsReanimatie is van groot belang. De overlevingskans bij een hartstilstand neemt sterk toe als burgers weten hoe zij kunnen reanimeren. Reanimatieapps kunnen op zich een belangrijke rol spelen als middel om mensen te instrueren over reanimeren. Een aantal collega’s van het Welten-instituut heeft de afgelopen tijd 61 apps onderzocht op de kwaliteit van de medische informatie (betrouwbaarheid) en op de praktische bruikbaarheid. Van de uitkomsten word je helaas niet vrolijk:

  • Slechts 14 van de 61 apps gaan uit van de meest recente medische richtlijnen (mond-op-mond beademing is bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk).
  • Vijf van de 14 betrouwbare reanimatieapps blijken ook positief te scoren op een ‘usabilitytest’. Eén ervan is de app van de Nederlandse Hartstichting.

Gezien het maatschappelijke belang en het snelle veranderende aanbod aan apps, pleiten de onderzoekers daarom voor de invoering van een Europees Keurmerk dat bijvoorbeeld geïnitieerd kan worden door de Europese Reanimatieraad. De Nederlandse Hartstichting ondersteunt dit pleidooi.

Dit noem ik nu eens maatschappelijk relevant onderzoek naar technology enhanced learning!


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: