Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 10-01-2017 | Article Rating | (0) reacties

Waarom zou je meedoen aan onze MOOC? Je weet straks alles over knowmads!

Zo’n doos bonbonnetjes.

De een ziet er nog lekkerder uit dan de ander.

Ik ga meestal op de buitenkant af. Ik hou enorm van witte chocolade. En dan is het een verrassing wat ik in de bonbon tegenkom. Dat kan tegenwoordig van alles zijn: aardbeien, noga, maar ook rozemarijn of tijm. Er zit vaak ook een kaartje bij waar alle bonbons op beschreven staan. Dat vertelt je wat er in die bonbon zit. Kan ook handig zijn bij het kiezen.

Wat voor bonbon-kiezer ben jij?

Zo zijn er ook verschillende manieren om te besluiten mee te doen aan onze MOOC.

 

16 januari: Onze sociale MOOC: Help er zit een knowmad in mijn organisatie!

Schrijf je hier in

 

We gaan bijna van start met onze Massive Online Open Course. Enorm veel zin hebben we er in. Nu jou nog verleiden om mee te doen. Misschien ben je een doorgewinterde MOOCer? Of je hebt al eens van een MOOC gehoord maar je weet eigenlijk niet precies wat het is. Of je hebt gelijk een associatie met zo’n Coursera-MOOC waarbij het soms een hele kunst is het vol te houden.

We willen je in deze blog overhalen om mee te doen. Want deze MOOC is anders, inspirerend, waardevol als je werkt als professional en bezig bent met de toekomst. Een MOOC over de nieuwe professional: de knowmad (en hoe je die robot voor blijft). Iemand die continu leert, experimenteert, fouten durft te maken. Iemand die slim gebruik maakt van zijn netwerken, goed zicht heeft op de kennis die online beschikbaar is, afkijkt. Iemand die hardop werkt en ook anderen stimuleert om dat te doen. Iemand die kennis weet te benutten in de praktijk en daar ook nieuwe ideeën aan toe weet te voegen.

 

    • Waarom is knowmadisch werken voor de toekomst zo belangrijk?
    • Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
    • Ben jij er al een?
    • Hoe kun je leren om nog meer een knowmad te zijn?
    • En hoe kunnen we knowmads ondersteunen in onze organisatie?

 

 

Reden 1 om mee te doen:

Ik wil wel eens aan een sociale MOOC meedoen

Dit is je kans om te ervaren hoe het is om aan een sociale MOOC mee te doen. Wat is een sociale MOOC? Je kunt het vergelijken met een museum: je stapt de wereld van het ‘knowmadisch werken’ binnen en je vindt daar zo’n acht zeer waardevolle bronnen die je op verschillende manieren wegwijs maken in die wereld. Dit zijn blogs, cartoons, video’s, die wij voor je hebben geselecteerd. Om je te prikkelen, iets nieuws te leren, nieuwsgierig te maken, je na te laten denken. Je wandelt samen met zo’n 400 andere bezoekers door het museum en raakt met elkaar in gesprek. Zeker bij de bronnen die wat met je doen. Die je raken. Die je herkent. Waar je zelf een verhaal bij hebt. En er is alle ruimte om ook zelf iets op te hangen, te delen, een gesprek te starten.

 

Reden 2 om mee te doen:

De term knowmadisch werken maakt me nieuwsgierig

John Moravec stelt dat “in 2020 45% van de medewerkers als een knowmad zal werken.” Dat is niet ver weg meer. En volgens hem wel cruciaal. In de society van de toekomst is innovatie hard nodig. Er is zoveel kennis en informatie voor iedereen beschikbaar. Veranderingen volgen elkaar in razend tempo op. We leven al in een VUCA wereld.

Ik ben er van overtuigd dat het voor ons professionals cruciaal is om iets unieks toe te blijven voegen. Vroeger leerde je een appeltaart bakken van je oma of je moeder. Nu Google je en vind je zo tien recepten, samen met de ervaring van bakkers die de taart al eerder hebben gemaakt. Maar hoe maak je nu een appeltaart die eruit springt? Die zo lekker is dat hij niet te weerstaan is. Dat hij iedereen opvalt. Er is zoveel kennis online beschikbaar. Met die kennis kan inmiddels iedereen wel een redelijke appeltaart voor elkaar krijgen. De kunst is om innovatief te zijn en er iets nieuws en unieks aan toe te voegen. Om uitzonderlijk goed te worden in het maken van die appeltaart. Door knowmadisch te werken ontwikkel je je vakbekwaamheid zo dat je als professional uitzonderlijk goed wordt.

Innovatief kun je zijn als je werk doet dat je belangrijk vindt. En als je daaraan werkt op een knowmadische manier. Dan maak je optimaal gebruik van de kennis om je heen. Je stelt je vraag niet meer alleen aan die collega’s verderop in de gang. Maar ook online, in je netwerken. Daar is een enorme hoeveelheid waardevolle expertise en meedenkkracht beschikbaar. Hoe heb je zicht op wat er in jouw netwerken aan kennis en ervaring aanwezig is? Hoe krijg je daar toegang toe? Kay Schoenmaker, HRD adviseur bij Cap Gemini over zijn manier van knowmadisch werken:


Nog een derde reden om mee te doen:

Ik wil mijn netwerk uitbreiden

Je gaat in de MOOC ook 500 andere mensen ontmoeten. Mensen met eenzelfde interesse in de knowmad als kenniswerker van de toekomst. Er zal volop gelegenheid zijn om uit te wisselen en elkaar te leren kennen. Op basis van de inhoud, ideeën, meningen, ervaringen uit de praktijk. Mocht je de smaak van het netwerken en samen optrekken flink te pakken hebben, dan kun je elkaar vervolgens ook fysiek nog ontmoeten in de meet-up. Die vindt plaats op 14 februari.

Doe je mee? Het fijne is… je hoeft helemaal niet lang te wachten. Want maandag 16 januari gaan we van start! Schrijf je hier meteen in.

Het bericht Waarom zou je meedoen aan onze MOOC? Je weet straks alles over knowmads! verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: